Mind

Dat overactieve brein

Foto door Clem Onojeghuo op Pexels.com

Ja hoor, mijn hoofd laat weer eens van zich horen. Ideeën, gedachten, zorgen, dromen, monologen, dialogen, pleidooien… ik denk van alles, aan één stuk door, maar deel mijn gedachten nauwelijks. Het is niet eens zo vreemd: ik héb een druk hoofd, woon alleen, houd van alleen zijn, en in mijn grootste tijdsbesteding word ik meestal niet geacht ergens iets van te vinden. Dus ja, dan denk ik maar. Ik zou het natuurlijk ook op kunnen schrijven, zoals nu.

Waarom doe ik dat niet vaker? Waarom zet ik alles wat er in mij omgaat, of in ieder geval een deel daarvan, niet om in een blogpost? Is het perfectionisme, onzekerheid, te veel opgaan in het denken zelf? Ik denk – en ja, daar zie ik de ironie zeker van in – dat het een combinatie is van deze factoren. Per denkmoment zal het ook wel verschillen, en soms is al dat denken ook gewoon fijn. Dan droom en fantaseer ik erop los. Dan wil ik het ook echt helemaal ervaren.

En dat is wat mij betreft ook zo belangrijk aan de kwestie van mijn overactieve brein: ik wil het niet problematiseren. Anders dan ik lang heb gedacht, is het namelijk geen piekergedrag. Tenminste, niet uitsluitend. Ik heb zo mijn piekermomenten, dat ga ik niet ontkennen, maar het denken brengt mij ook zo veel moois. Mijn idealen, mijn creativiteit, mijn verbeeldingskracht, mijn oplossingen, mijn eigen benadering: het zou er allemaal niet zijn zonder mijn overactieve brein. Daarom wil ik niet te snel ingrijpen. Te veel evenwichtigheid, te veel normaliteit, zou mij slechts een schim maken van wie en wat ik ben. En die aangepaste versie van mezelf ben ik al veel te lang geweest.

Een gedachte over “Dat overactieve brein”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.