Idealen, Mind

Daar ben ik weer!

Zo, ik heb een tijd niet geblogd, veel langer dan ik aanvankelijk van plan was. Ik had het druk met positieve veranderingen in het echte leven en daar vertel ik in deze blogpost meer over. Een van mijn diepste wensen is namelijk uitgekomen.

Ik ben eind mei verhuisd, en echt, wat was ik daar aan toe. Jarenlang heb ik gewoond in een woning en woonomgeving waar ik mij totaal niet op mijn plek voelde, en vorige maand was het dan eindelijk tijd voor die nieuwe stap. Een hele opluchting!

Anders dan ik lang heb geroepen, ben ik toch in de Randstad en Den Haag gebleven. Ik heb hier namelijk veel wat ik niet zomaar wil opgeven. Veel van mijn ergernissen hadden ook meer te maken met mijn toenmalige woning en woonomgeving dan met het wonen in de Randstad. Nu ik ruimer, rustiger en groener woon, zie ik het hier namelijk weer wel zitten. Deze verandering heeft mij weer perspectief gegeven; het heeft mij laten zien dat wat ik wil, wel degelijk kan en mag, al is er zo lang beweerd van niet. Nu denk ik: als het mij lukt om mijn woonsituatie te veranderen, dan is er vast nog meer dat mij gaat lukken. Er is veel meer mogelijk dan we geleerd hebben te geloven, maar we moeten wel de hoop en de hulp hebben om daar daadwerkelijk iets mee te doen. Zo word ik begeleid door een coach die achter mij staat en dat maakt echt heel veel uit.

Verder is vorige maand een column van mij verschenen op de website van Onbeperkte Denkers Rijksoverheid: Anders kijken, meer zien. Daar zit nog een mooi verhaal achter: tijdens Diversity Day 2019 heb ik de eerste versie van deze tekst voorgedragen aan inclusiespecialisten van BZK. Begin dit jaar, op Wereld Autismedag 2021, hebben zij deze tekst, met mijn toestemming en met een paar aanpassingen, op het intranet geplaatst. Een paar maanden daarna is hij bij Onbeperkte Denkers ingediend (ik vond het natuurlijk een erg leuk voorstel), en in een nog betere volgorde op hun website geplaatst. Nu kan iedereen lezen over het belang van loopbaan- en ontwikkelwensen bij een rijksambtenaar met autisme. Ook mijn column heeft de volgende boodschap: er kan veel, maar we moeten wel willen en durven. En met ‘we’ bedoel ik zowel de medewerkers zelf als de managers, participatiecoaches en HR. Want risicodenken brengt serieuze risico’s met zich mee als het om maatschappelijke participatie gaat.

Tot slot schrijf ik een maandelijkse column voor de LinkedIn-pagina van League of Extraordinary People – Rijk, het netwerk van, voor en door rijksambtenaren met een arbeidsbijzonderheid. Ja, die term is bewust gekozen, want mijn afwijking van de norm zie ik niet meer als beperking. Ik zie een mismatch met maatschappelijke verwachtingspatronen en dogma’s die er helemaal niet zou hoeven zijn, en ik wil bijdragen aan een diverse, inclusieve, kansrijke werkomgeving die uitgaat van werkelijke emancipatie. Met mijn columns wil ik een optimistischer en realistischer beeld van arbeidsbijzonderheden uitdragen, en opkomen voor een gelijkwaardige positie en ontwikkelingskansen. Volg dit netwerk!

Veel positieve veranderingen en als het aan mij ligt, volgen er meer. We komen er wel!

4 gedachten over “Daar ben ik weer!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.