Cultuur, Idealen

Dag van de Arbeid 2021

Afbeelding door OpenClipart-Vectors op Pixabay

Ontwaakt, verworpenen der aarde! Vandaag tijdens Dag van de Arbeid sta ik nog eens extra stil bij mijn socialistische idealen, en helaas ook bij de grote kloof tussen deze prachtige idealen en onze door en door kapitalistische samenleving. Ik zeg bewust ‘nog eens extra’, want de wereld waarvan ik droom en de wereld waarin ik nu leef, houden mij dagelijks bezig. Nee, dat is niet erg. Bewustwording is een noodzakelijke stap naar een beter bestaan.

Helaas is het nog steeds zo dat de woorden socialisme en communisme mensen afschrikken. Ze associëren deze ideologieën met onvrijheid en onderdrukking, niet beseffend dat onze huidige vrijheid vooral bedoeld is voor mensen die als productief en succesvol te boek staan. Mensen met politieke en financiële macht. Mensen die passen bij het plaatje dat voor ons is bedacht, en dat bijna niemand werkelijk ter discussie durft te stellen.

Want hoe vrij ben je als je te weinig verdient om een zelfstandig bestaan op te bouwen en te participeren in deze maatschappij? Als een bedrijf of een manager voor jou mag bepalen wat jouw arbeid waard is en wat jouw kansen en perspectieven zijn, en je daar zelf nauwelijks inspraak in hebt? Als een uitkeringsinstantie jou als risico mag bestempelen en jou mag ‘plaatsen’, voor jou mag bepalen wat ‘passend’ is, en deze status jou blijft achtervolgen? Als de overheid jou vanwege je sociaal-economische positie en je huidskleur ten gronde mag richten, en het gevecht voor jouw waardigheid een verhaal zonder eind wordt? Als je eigen verantwoordelijkheid moet nemen, maar wel binnen de kaders die anderen voor jou bedacht hebben? Als je in je land van herkomst niet veilig bent en in Nederland een bestaan wilt opbouwen, maar bijna iedereen ziet je als bedreiging, indringer of last? Als je niet sluw en politiek genoeg bent om het in onze competitieve wereld te maken, en alles wat mooi is aan jou onbenut blijft? En als je vooral dankbaar en mindful moet reageren op sociaal onrecht, want ‘het is wat het is’ en ‘niet de omstandigheden maken ons ongelukkig, maar onze reactie daarop´, en nog meer van dat soort pseudopsychologische onzin? Is dat vrijheid?

Dit zijn allemaal reële situaties waar veel mensen in onze westerse cultuur onder te lijden hebben en die de kwaliteit van persoonlijk en maatschappelijk leven enorm beïnvloeden. Die mensen omlaag halen, afhankelijk maken, in hokjes en hoekjes duwen; situaties die gewoon niet passen in een menswaardig bestaan.

Ik kies onvoorwaardelijk voor menselijkheid, voor waardigheid, voor rechtvaardigheid. Ik geloof in vrijheid, gelijkheid en broeder- en zusterschap en ik wil dat iedereen volwaardig onderdeel is van de samenleving. Dat iedereen de autonomie heeft over het eigen leven en solidair is met de medemens. Dat vrijheid en verbondenheid elkaar versterken.

Of, zoals Fidel Castro het verwoordde tijdens Dag van de Arbeid 2000:

It is being treated and treating others like human beings. It is achieving emancipation by ourselves and with our own efforts.

Dat is het socialisme waar ik voor sta en dat is waarom Dag van de Arbeid nog steeds heel hard nodig is.

Een gedachte over “Dag van de Arbeid 2021”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.