Cultuur, Mind

Wereld Boekendag 2021

Foto door Aline Viana Prado op Pexels.com

Als boekenwurm sta ik graag stil bij Wereld Boekendag en de vreugde van het lezen. Tot nu toe is mijn boekenliefde nauwelijks aan bod gekomen op mijn blog en deze dag is een mooie gelegenheid om daar iets aan te veranderen. Lees jij ook zo graag of wil je juist vaker lezen? Met deze blogpost wil ik je aanmoedigen om dat ook daadwerkelijk te doen!

Boeken zijn altijd belangrijk voor mij geweest; al sinds ik mij kan herinneren, zit ik met mijn neus of zelfs mijn hele gezicht in de boeken verstopt. En als ik ‘verstopt’ zeg, dan bedoel ik dat ook zo: boeken zijn veilig en vertrouwd in een wereld waar altijd wel iets aan de hand is. Zoals de natuur mijn toevluchtsoord is in de buitenlucht, zo zijn de boeken mijn veilige plek als ik thuis ben. Dat terugtrekken zie ik als iets positiefs, ik heb dat nodig om tot rust te komen. In combinatie met een kop thee en een dekentje, of tijdens warme dagen muntwater (en géén dekentje), voelt het al helemaal vertrouwd.

De fijne boekensfeer die dit leesritueeltje oproept, is ook te vinden in de boekwinkel en bibliotheek, als het tenminste een beetje rustig is. In deze tijd bezoek ik het liefst zo min mogelijk plekken waar andere mensen komen, maar die pandemie is ook niet voor eeuwig. Gelukkig heb ik goedgevulde boekenkasten, veel e-books en toegang tot de online bibliotheek. En als ik toch een nieuw papieren boek wil, is er altijd nog de mogelijkheid om dat boek te laten bezorgen.

Maar hoe knus en vertrouwd die boekensfeer ook is, het allerfijnst is natuurlijk het lezen zelf. De inhoud van mijn boeken. Of ik nu wil wegdromen bij andermans geluk, andere en betere tijden wil bezoeken, vreemde en waarschijnlijk niet-bestaande wezens wil ontmoeten of iets nieuws wil leren: er is altijd wel een boek dat bij mijn leeswensen past. Ik heb een sterke verbeeldingskracht en een minstens zo sterke drang tot leren en ontdekken, en in de boeken vind ik de geestelijke uitdaging die ik in het echte leven zo mis. Waar de zogenaamde realiteit vaak saai en eentonig is, kan er in die verhalen heel veel wel. Boeken gaan door waar de werkelijkheid ophoudt.

In een cultuur die al het eigene problematiseert en vertrapt, vind ik in boeken die verloren menselijkheid terug.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.