Mind, Natuur, Wandelen

Internationale Dag van het Bos 2021

Het is de Internationale Dag van het Bos, een dag die door de Verenigde Naties in het leven is geroepen om aandacht te vragen voor het belang van bossen. Inderdaad verdienen bossen meer aandacht en bescherming dan ze nu krijgen. Naast de intrinsieke waarde die alles en iedereen met zich meedraagt, zijn bossen essentieel voor het leven op aarde. Zonder bossen geen gezondheid, geluk, rust, stilte, ontspanning, schoonheid, bescherming, schuilplaats… zonder bossen zouden we niet kunnen bestaan.

Voor mij persoonlijk is het bos altijd een fijne plek geweest. Op jonge leeftijd was ik vaak te vinden in het Haagse Zuiderpark, dat praktisch om de hoek lag en waar ik wandelde, jogde, speelde, kastanjes verzamelde, beukennootjes at, dieren aaide en een tuintje onderhield. Bovendien wandelde ik, al dan niet in georganiseerd verband, door verschillende andere Haagse bossen zoals het Haagse Bos (goed, dat is flauw), Park Clingendael, de Scheveningse Bosjes, en Meijendel, dat uit duin en bos bestaat.

Maar ook als volwassene weet ik het bos te vinden – en te waarderen. Ik vind er de stilte en authenticiteit die ik in het dagelijks leven veel minder ervaar. Als het rustig is, dan is dat natuurlijk het beste, maar ook als er andere wandelaars zijn, kan ik genieten van al het groen om mij heen. Het voelt veel meer als mijn plek dan de stedelijke omgeving, al zijn de bossen nog steeds onderdeel van Den Haag.

Naast al het ‘gewone’ wandelen heb ik een paar jaar geleden deelgenomen aan stiltewandelingen door Park Clingendael, georganiseerd door Offline Mindfulness. Dat vond ik erg prettig. Ik denk echt dat de natuur, en dus ook het bos, helpt om lichamelijk en geestelijk gezond te worden of te blijven. Dat blijkt uit allerlei onderzoeken, en ik merk zelf dat ik er tot rust kom. Mede daarom ben ik geïnteresseerd in bosbaden (shinrin-yoku), het helemaal en met al je zintuigen opgaan in de natuur. Voor National Geographic schreef scepticus Kelly Dinardo een artikel over de positieve ervaring die het bosbad uiteindelijk voor haar was.

Er valt dus veel moois te vertellen over bossen, maar het zelf ervaren is natuurlijk het allerfijnst. Omdat het niet altijd mogelijk is om direct een bos te bezoeken, deel ik hieronder een aantal foto’s die ik de afgelopen jaren tijdens boswandelingen heb gemaakt. Geniet er maar van!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.