Mind

Internationale Vrouwendag 2021: emancipatie en ontplooiing voor alle vrouwen

Foto door Viktoria Slowikowska op Pexels.com

Vandaag is het Internationale Vrouwendag, een dag die ik als feminist erg belangrijk vind. Een dag die voor mij dubbel aanvoelt, omdat ik mij niet zo kan vinden in het hedendaagse feminisme. Niet in de felle anti-mannelijkheidsbeweging die ik bij een deel van links zie. Ik geloof wel heel erg in empowerment, jezelf uitspreken, knokken voor je toekomst, dromen najagen. Voor deze feministische principes spreken ook Sigrid Kaag en D66 zich uit. Toch heb ik weinig met hun zogenaamde sociaal-liberale gedachtegoed. Het grote verschil tussen hun ideeën en die van mij? Ik wil emancipatie en ontplooiing voor álle vrouwen en ik sta voor solidariteit.

Ik geloof in een feminisme voor alle vrouwen, niet alleen voor vrouwen aan de top. Ik ben ervan overtuigd dat alle vrouwen prachtige kwaliteiten hebben, dat alle vrouwen het in zich hebben om bij te dragen aan de samenleving, en de wereld mooier te maken.

Ik geloof in een feminisme voor alle vrouwen, niet alleen voor vrouwen aan de top. Ik ben ervan overtuigd dat alle vrouwen goed zijn zoals ze zijn, dat de beperkingen en tekorten die zij krijgen aangepraat meer te maken hebben met maatschappelijke dogma’s dan met daadwerkelijk onvermogen. Beperkingen bestaan, dat ontken ik niet. Ik spreek alleen liever van bijzonderheden, dat is minder beperkend.

Ik geloof in een feminisme voor alle vrouwen, niet alleen voor vrouwen aan de top. Ik ben ervan overtuigd dat alle vrouwen erop vooruit zouden gaan als we stigmatiserende verhalen over (gebrek aan) kwaliteiten loslaten en ons expliciet en onomwonden uitspreken voor hun talenten en hun waardigheid.

Ik geloof in een feminisme voor alle vrouwen, niet alleen voor vrouwen aan de top. Ik ben ervan overtuigd dat alle vrouwen het vermogen en het recht hebben om zelf te formuleren hoe zij het beste tot bloei komen. Als ze hier ondersteuning bij nodig hebben, dan dienen ze die te krijgen. Zelf is iets anders dan alleen.

Ik geloof in een feminisme voor alle vrouwen, niet alleen voor vrouwen aan de top. Ik ben ervan overtuigd dat alle vrouwen de autonomie moeten krijgen om over hun eigen leven te beslissen, ook als dat leven afwijkt van de norm. Niet de partner, niet de werkgever, niet de instanties, nee, de vrouwen zelf. Als zij hierbij hulp nodig hebben, dan hebben zij het recht om zelf hun hulpverlener en behandeling te kiezen.

Ik geloof in een feminisme voor alle vrouwen, niet alleen voor vrouwen aan de top. Ik ben ervan overtuigd dat alle vrouwen de autonomie moeten krijgen om over hun eigen loopbaan te beslissen, ook als zij tot nu toe niet voldoende tot hun recht zijn gekomen. Sterker nog: die autonomie moet er juist zijn voor vrouwen die tot nu toe onvoldoende tot hun recht zijn gekomen. Zo mogen ze eindelijk zelf beslissen, waar nodig met hulp, maar ook die kiezen ze zelf.

Ik geloof in een feminisme voor alle vrouwen, niet alleen voor vrouwen aan de top. Ik ben ervan overtuigd dat alle vrouwen recht hebben op een eerlijk en fatsoenlijk salaris. Een salaris dat aansluit bij al het moois dat ze bijdragen en waarmee je een autonoom en zinvol leven kunt leiden. Een echt salaris, met evenveel groeimogelijkheden als ieder ander.

Ik geloof in een feminisme voor alle vrouwen, niet alleen voor vrouwen aan de top. Ik ben ervan overtuigd dat alle vrouwen het recht hebben om zich uit te spreken, of het nu gaat over hun talenten en dromen, hun idealen, hun kwetsbaarheden, de tegenwerking die zij ervaren… voor alles is ruimte. Niemand heeft het recht om vrouwen braafheid en dankbaarheid op te leggen. Zij formuleren zelf waar ze naar streven en zolang ze daarmee de rechten van anderen niet schenden, is dat helemaal goed.

Ik geloof in een feminisme voor alle vrouwen, niet alleen voor vrouwen aan de top. Ik ben ervan overtuigd dat alle vrouwen het recht hebben om zich te verenigen en samen te knokken voor vrijheid, gelijkheid en zusterschap, en dat voor iedereen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.