Mind

28 februari, 28 weetjes over mij

Via een retweet zag ik de oproep van het inmiddels opgeschorte account @james__mccrae om de meest authentieke versie van jezelf te zijn. Ik geef natuurlijk graag gehoor aan zijn oproep. Dat is waar ik met mijn blog voor sta en dat is wat ik ook in het offline leven steeds duidelijker wil laten zien.

Misschien weet je al het een en ander van mij omdat je mijn blog leest, mij volgt op social media of mij in het echt kent. Het kan ook zijn dat je denkt ‘wie is die groene, dromerige Wendy Schuchmann nu weer?’. En eerlijk is eerlijk: dat vraag ik mij vaak genoeg af en dat is heel menselijk. Gelukkig ontdek ik steeds meer wie ik ben en wat bij mij hoort. Daarom deel ik in deze blogpost een wegwijzer met allerlei weetjes over mij. 28 weetjes, omdat het vandaag de laatste dag van februari is en ik niet kan wachten tot de lente begint

 1. Mijn favoriete seizoen is dan ook… de lente! Dat had je natuurlijk niet verwacht van mij, maar het is toch echt zo. Vooral de late lente, de overgang naar de zomer, vind ik erg fijn. Ik zie de lente als een nieuwe kans, elk jaar opnieuw. Zou dat niet iets zijn wat we allemaal wel kunnen gebruiken?
 2. Ik ben nu iets langer dan een maand 37 jaar en moet er nog steeds aan wennen. Dat heeft niet zozeer met het getal te maken, maar meer met alle overdreven eisen en verwachtingen die vaak aan het volwassen leven worden gesteld. Tot voor kort viel ik nog onder de jongvolwassenen. Nu dat niet meer zo is, voelt dat enigszins ongemakkelijk.
 3. Sowieso vind ik het benauwend en onrealistisch dat we in onze samenleving allemaal verhalen hebben bedacht over hoe een ‘succesvol’ (dat woord alleen al) leven eruit zou moeten zien. Alsof het leven een to do-list is die je volgens een bepaalde volgorde moet afvinken om verder te kunnen naar de volgende stap. En uiteraard wel de juiste stappen. Zo wil ik niet leven, ik denk meer vanuit het perspectief van ervaringen en ontwikkelingen, en zie meer in een cyclische dan in een lineaire benadering.
 4. Ik herken mij het meest in het persoonlijkheidstype INFJ (‘de advocaat’), het meest zeldzame type. Wat ik ervan herken, is introversie, je anders voelen, gevoeligheid, betrokkenheid, leergierigheid, idealisme, behoefte aan autonomie en diepe connecties. Deze eigenschappen hangen samen met hoogsensitiviteit, wat ook op mij van toepassing is. Deze benamingen vind ik prettig, omdat ze heel duidelijk de positieve en negatieve kanten laten zien, in plaats van te problematiseren of te verheerlijken. Ze vertellen een eerlijk verhaal en dienen als startpunt om mij verder te ontwikkelen.
 5. Dat ik dit zo benadruk, is omdat ik ook zo vaak een andere kant zie, namelijk mensen die elkaar allemaal identiteiten opleggen en elkaar in die identiteiten gevangen houden. Die elkaar allemaal dingen voorschrijven en verbieden, op basis van die vermeende identiteit. En ja, zelf weet ik ook wat het is als anderen mij beter denken te kennen dan ik mezelf ken, en beter denken te weten hoe ik mijn leven zou moeten leiden dan ik zelf weet. Haha, vergeet het maar! Ik weet zelf wat goed voor mij is. Ik bepaal zelf.
 6. Mijn belangrijkste kernwaarde is dan ook onafhankelijkheid van doen en als die waarde wordt geschonden, dan vind ik dat bijzonder vervelend. Voor mij heeft autonomie overigens niet zo veel te maken met de hele tijd doen waar ik zin in heb, maar juist met het zelf vormgeven van mijn leven, het zelf invullen van mijn belangrijkste levensgebieden. Mijn eigen keuzes mogen maken op het gebied van werk, studie, wonen, sociale contacten, vrijetijdsbesteding en zingeving is voor mij essentieel. Ontneem je mij dat, dan kom je aan de essentie van mijn bestaan. Doe dat niet.
 7. Zoals uit bovenstaande punten blijkt, ben ik iemand die veel nadenkt over serieuze zaken. Iemand die het leven serieus neemt. Toch heb ik ook een hele vrolijke, luchtige kant die prima met die ernstige kant overweg kan en die ik niet zou willen missen. Je kent mij pas echt als je beide kanten van mij hebt ervaren en kunt plaatsen.
 8. Om gelijk maar even over te stappen naar de luchtige onderwerpen: mijn favoriete series zijn Weissensee (goed, dat is best serieus), Merlin, Friends, The Big Bang Theory en Dawson’s Creek. Die laatste ken ik uit mijn adolescentie en ben ik nu opnieuw aan het kijken via Netflix. 
 9. Dan ben je vast ook benieuwd naar mijn favoriete films? Dat zijn Good Bye Lenin!, Dead Poets Society, Mona Lisa Smile, Little Women, Guardians of the Galaxy I en II, de Star Wars Saga, Cézanne et Moi en Les Misérables.
 10. Ik heb een hele rij Billy boekenkasten vol boeken en ben dan ook een echte boekenwurm. Deels non-finctie (ik ben enorm nieuwsgierig en leergierig), deels fictie (ik vind het heerlijk om even weg te zijn van de dagelijkse realiteit en meegenomen te worden in de belevenissen van heel iemand anders). Lezen doe ik al van jongs af aan, ik was altijd dat boekenmeisje en niemand die mij nog aanpraat dat dit saai is.
 11. Naast het lezen ben ik ook al zowat mijn hele leven bezig met schrijven: manuscripten, korte verhalen, blogs, columns en interviews. Via schrijfwedstrijden en vrijwilligerswerk heb ik het een en ander gepubliceerd en verder heb ik verschillende blogs bijgehouden. Groene Dromer is ontstaan vanuit mijn behoefte aan een frisse schrijfstart. Op meerdere levensgebieden heb ik behoefte aan nieuwe keuzes, een meer bij mij passende koers, en het schrijven hoort daar ook bij.
 12. Ik schrijf het liefst vanuit mijn eigen perspectief, omdat ik ervan overtuigd ben dat ik dan het meest authentiek ben en echt achter mijn tekst kan staan. Zelf vind ik het ook prettig om te lezen hoe mensen dingen ervaren, hoe ze naar het leven kijken, zonder dat ze mij ergens van proberen te overtuigen. Daar kan ik namelijk heel slecht tegen.
 13. Alle waardevolle keuzes die ik in mijn leven heb gemaakt, waren vrije keuzes, los van andermans dogma’s. Ik kan alleen ergens vol overtuiging voor kiezen als ik er zelf helemaal achter sta, en niet als iemand wel even bedenkt wat goed is voor mij. De dingen die goed zijn gelukt, heb ik zelf gekozen, zelf gedaan. Als ik mij tot keuzes laat overhalen, mij iets laat aanpraten of onder druk laat zetten, dan wordt het een fiasco. Laat mij dus maar lekker zelf kiezen! Constructief en opbouwend meedenken mag natuurlijk wel.
 14. Ik voel mij het meest op mijn gemak bij mensen die oprecht en betrokken zijn, en mijn behoefte aan autonomie respecteren. Voor mij zijn verbondenheid en ruimte geen tegenpolen; ze versterken elkaar juist. Het is al helemaal prettig als er plek is voor mijn serieuze en luchtige kant, als we goede gesprekken kunnen hebben en kunnen lachen. Het allerbelangrijkste is wederzijds respect.
 15. Bij mensen die ik nog niet zo goed ken, of bij wie ik mij niet op mijn gemak voel, ben ik best gesloten. Hoe prettiger ik mij voel, hoe opener en vrijer ik ben in contacten. Ik ben rustig, maar kan ook vrolijk kletsen als ik mij daar goed bij voel. Verder vind ik het belangrijk om te luisteren naar wat iemand echt zegt, om mij in de ander te verplaatsen, en iets te kunnen betekenen (vaak met mijn kennis of emotionele steun).
 16. Ik haak af bij mensen die heel dwingend zijn, voor mij willen denken en invullen, mijn leven een bepaalde kant op proberen te sturen. Ook als ik merk dat de ander mij de mond wil snoeren of persoonlijke dingen tegen mij gebruikt, is er weinig meer over van mijn sympathie.
 17. De natuur is een grote inspiratiebron en ik voel een sterke verbondenheid met alles wat leeft. Ik vind het dan ook heerlijk om tijd in de natuur door te brengen, en hoe stiller het is, hoe beter. Het doet mij pijn dat we zo ver van de natuur verwijderd zijn met onze levensstijl en onze zogenaamde beschaving.
 18. Ik ben er daarom van overtuigd dat we goed zijn zoals we zijn, anders zouden we wel anders geweest zijn. Persoonlijke problemen ontstaan niet door een verkeerd ‘zijn’, maar juist door het niet mogen zijn. Anders dan de geest ziek verklaren, kunnen we ons er beter mee verzoenen. We kunnen ons karakter ten goede gebruiken.
 19. Behalve door het niet mogen zijn, zie ik ook veel persoonlijk leed ontstaan door heftige levensgebeurtenissen, sociaal-maatschappelijke tegenslagen, leegte en vervreemding. Door onze zogenaamde beschaving denken we dat we het goed voor elkaar hebben, maar er leven zo veel mensen in stresserende omstandigheden. Armoede, kansarmoede, slechte woonomstandigheden, woningnood, burn-out, bore-out, polarisatie, isolement, pandemie, zinloosheid, consumentisme… moet ik nog even doorgaan? Laten we elkaar helpen een mooier leven en een mooiere samenleving op te bouwen, in plaats van onvrede te problematiseren en elkaar als geheel af te schrijven. Waar is de menselijkheid gebleven?
 20. Dit klinkt allemaal best somber, daar ben ik mij van bewust. Toch zie ik veel mogelijkheden om samen verder te komen, om een betekenisvol leven te creëren voor iedereen. Hoe we dat doen? Sociale rechtvaardigheid, solidariteit, verbondenheid, elkaar ruimte geven, acceptatie van jezelf en anderen, mensen- en dierenlevens centraal stellen, streven naar zin en betekenis, voor de natuur zorgen. Als we daar nu eens mee beginnen?
 21. Ik geloof niet in halfvolle of halflege glazen, maar in glazen die we zelf vullen. Voor ieder mens een glas.
 22. Ik ben veganist uit liefde voor dieren, liefde voor het leven, en sterke gevoelens van rechtvaardigheid. We hebben het recht niet om over dierenlevens te beslissen, om dieren in te zetten voor ons consumptiepatroon en onze geldzucht. Dieren hebben hun eigen levens, los van ons. Laten we dat respecteren.
 23. Over dierenliefde gesproken: via Twitter heb ik de quokka’s ontdekt en dat zijn echt zulke lieve beestjes!
 24. Vanuit mijn overtuigingen en mijn liefde voor het leven wil ik goed doen, een positieve bijdrage leveren aan de levens van anderen. Ik wil de wereld mooier maken en ik ben ervan overtuigd dat we dat diep vanbinnen allemaal willen en kunnen. Dat dit vaak niet gebeurt, tja, dat is een heel ander verhaal. Zoals ik al zei, we onderdrukken onszelf en anderen en we leven voor de economie.
 25. Ik wil al heel lang veel van de wereld zien, meer dan ik tot nu toe gedaan heb. Toch was ik vooral bezig met het opbouwen van een zo normaal en stabiel mogelijk leven, om vervolgens te ontdekken dat het allemaal behoorlijk suf werd en dat tegenslag toch wel kwam. De leuke spannende dingen bleven dan weer achterwege. Méh.
 26. Daarom heb ik besloten dat als de kans er is, ik alsnog al die mooie plekken ga bezoeken en alsnog ga doen wat ik belangrijk vind. Nou ja, dat laatste kan voor een deel nu al, maar mijn reisdromen mogen nog even wachten. Het komt wel.
 27. Ik ben een theeliefhebber en voel mij zo tevreden als ik met een boek en een kop thee onder een dekentje op de bank zit. Genietmomentje.
 28. Eigenlijk vind ik het best raar om zo uitgebreid over mezelf te praten, want… ik ben ook maar gewoon een mens!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.