Mind

Herontdekking van mezelf en mijn waarden

Foto door Aaron Burden op Pexels.com

Laatst heb ik de waardentest van Shalom Schwartz gedaan op de website van Psychologie Magazine. Zo’n vier jaar geleden had ik dat ook gedaan en ik realiseerde mij dat ik in de jaren die daarop volgden was afgedreven van wat ik belangrijk vind. Dat ik te veel was meegegaan in allerlei verwachtingspatronen en het gevoel had dat ik het leven van een ander aan het leiden was.

Nou ja, eigenlijk was ik vorig jaar al tot die conclusie gekomen en heb ik voorzichtig – achteraf gezien te voorzichtig – geprobeerd nieuwe, meer bij mij passende stappen te zetten. Ik had alleen niet verwacht dat er zulke keiharde tegenreacties zouden komen van degenen die belang hadden bij mijn sociaal aangepaste gedrag. Positieve en steunende reacties waren er ook, dat zeker, net als neutrale reacties. Maar het waren juist de mensen met een dominant karakter en een bepaalde sociaal-maatschappelijke status die een meer authentieke, zich ontplooiende Wendy totaal niet zagen zitten. Achteraf gezien had ik juist toen onvoorwaardelijk voor mezelf moeten kiezen in plaats van zaken proberen te herstellen die van zichzelf al niet goed zaten, maar dat kan ik helaas niet meer terugdraaien. Ik kan er wel van leren en dit inzicht meenemen in de keuzes die ik nu en in de toekomst wil maken.

En dan mijn waarden. Ze kloppen, passen bij mij, sluiten aan bij mijn positieve toekomstvisie.

  1. Onafhankelijkheid van doen
  2. De natuur beschermen
  3. Rechtvaardigheid
  4. Goed zorgen voor anderen
  5. Onafhankelijkheid van denken

De uitslag van mijn vorige waardentest komt redelijk overeen. Op nummer vier heeft ‘tolerantie’ plaatsgemaakt voor ‘goed zorgen voor anderen’. Dit heeft verschillende redenen.

Zo ben ik tot de conclusie gekomen dat je ook té tolerant kunt zijn, waardoor er ruimte ontstaat voor gedrag dat niet wenselijk is. Gedrag dat vaak ten koste gaat van gevoelige mensen of mensen in een marginale positie. Dit gaat natuurlijk in tegen de waarden ‘rechtvaardigheid’ en ‘goed zorgen voor anderen’. Bovendien ben ik dit gedrag ook tegengekomen en juist mijn mildheid hield dergelijke situaties in stand.

Op maatschappelijk niveau hangt ‘goed zorgen voor anderen’ samen met rechtvaardigheid. Het gaat om kansen bieden, emancipatie stimuleren, voorwaarden scheppen, ervoor zorgen dat niemand buiten de boot valt en dat de samenleving een veilige, prettige en gezonde plek is voor iedereen. Helpen zonder te kleineren, oog voor iedere burger, eigen initiatief dat samengaat met medeverantwoordelijkheid en solidariteit. Want in een keiharde strijd om het bestaan gaan menselijkheid en waardigheid verloren.

Tot slot past ‘goed zorgen voor anderen’ bij mijn karakter en levensinstelling. Het past niet bij de mythe van gebrek aan empathie die helaas nog altijd aan autisme kleeft. Een mythe die er sterk aan heeft bijgedragen dat ik mij heel lang heb geschaamd voor mezelf en geen oog meer had voor mijn zorgzaamheid, oprechte interesse en sociale bewogenheid. Terwijl dat nu juist eigenschappen zijn die mij definiëren. Geen vlotte babbel hebben en veel waarde hechten aan ruimte voor mezelf maken mijn warme en zachte kanten niet minder relevant. Het is pijnlijk en schadelijk dat dit frame keer op keer opduikt. Ik neem er in ieder geval afstand van en hoop van harte dat anderen ook voor zichzelf en elkaar zullen staan.

Op dit moment sta ik op een kruispunt. Tijd om mijn leven in eigen hand te nemen, authentieke keuzes te maken en los te laten wat niet meer bij mij past. En te verwelkomen wat wel bij mij aansluit, en daar ook echt voor te gaan.

2 gedachten over “Herontdekking van mezelf en mijn waarden”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.