Mind

Wereld Vriendelijkheidsdag 2020

Foto door Kristina Paukshtite op Pexels.com

Vandaag is het Wereld Vriendelijkheidsdag, een mooi initiatief waar we zeker in deze tijd van maatschappelijke polarisatie extra aandacht aan mogen besteden. Niet om met iedereen vrienden te worden, wel om bewust stil te staan bij wie jij wilt zijn en wat de ander voor jou betekent. Ik heb gemerkt dat je daar eigenlijk nooit over uitgedacht bent, maar dat uitgangspunten je tijdens dit proces kunnen helpen. Lees maar.

Wereld Vriendelijkheidsdag is in het leven geroepen om mensen dichter bij elkaar te brengen en aandacht te vragen voor compassie, empathie en goede daden. Inspire Kindness geeft dertien tips om deze vriendelijkheidsdag te vieren; denk aan het delen van speciale afbeeldingen op social media, het dragen van een vriendelijkheidsshirt en het praktiseren van vriendelijkheid in het dagelijks leven. Dit laatste is natuurlijk het belangrijkst en ook daar zijn adviezen voor. Scroll naar beneden voor vriendelijke daden en gedachten van Inspire Kindness en breng de zeven tips van Random Acts of Kindness in de praktijk.

Persoonlijk vind ik het heel belangrijk om bewust in het leven en in contacten te staan. Het is niet voor niets dat ik bewust leven als thema van deze blog heb gekozen. Groen en veganistisch leven is daar onderdeel van, maar er is meer. Wie ben ik en wie wil ik zijn? Wat is een goed leven? Hoe zie ik anderen en hoe ga ik zo authentiek en oprecht mogelijk met ze om? Eenvoudig zijn ze niet, deze vragen. Waardevol zijn ze wel.

Van jongs af aan ben ik mij bewust van mijn levenshouding en voel ik een sterke drive om goed te doen. Ik wil de wereld mooier maken: enerzijds vanuit grote thema’s, idealen en ideologieën: socialisme, veganisme, duurzaamheid, leven volgens mijn waarden; anderzijds heel concreet in het dagelijks leven en in de omgang met anderen. Ik heb een sterk rechtvaardigheidsgevoel, wil mijn principes in de praktijk brengen en voel daarnaast veel compassie en empathie voor mijn medemensen, in het bijzonder voor degenen die vaak vergeten worden. Om het voor mij ook een beetje aangenaam te maken, zijn er wel een paar dingen waar ik rekening mee houd.

Zoals ik vertelde in mijn blogpost over Dag van de Stilte, heb ik door mijn autisme, introversie en hoogsensitiviteit veel behoefte aan ruimte, stilte en alleentijd. Dat is geen afwijzing van mijn medemens, maar wel een keuze voor mijn eigen welzijn. Hoe meer ruimte ik ervaar om mijn leven zelf vorm te geven en mijn eigen momenten te kiezen, hoe meer ik oprecht kan genieten van het contact met andere mensen en hoe meer ik voor ze kan betekenen. Het is dan ook een vorm van vriendelijkheid naar mezelf en anderen om voor deze ruimte te durven kiezen.

Een ander belangrijk aandachtspunt is oprechtheid. Voor mij komt vriendelijkheid recht uit het hart. Het heeft voor mij weinig te maken met sociale wenselijkheid, small talk, trucjes en slijmen bij mensen die ik niet eens mag. Dat deze sfeer van onoprechtheid vaak om vriendelijkheid heen hangt, vind ik erg jammer. Het gaat voorbij aan wat authentieke communicatie werkelijk inhoudt, geeft een vals gevoel van verbondenheid en toont weinig erkenning voor mensen die bewust in hun relaties willen staan. Mensen zoals ik dus. Mijn keuze voor vriendelijkheid stimuleert mij daarom niet om heel actief te gaan socializen en iedereen in mijn privéleven op te nemen. In plaats daarvan kies ik voor communicatie waar ik achter kan staan en luister ik naar mijn waarden en mijn gevoel, en doe ik wat ik vind wat juist is, zonder mezelf en mijn grenzen te verloochenen.

Dat is ook precies wat ik jou, mijn lezer, wil adviseren: wees vriendelijk voor jezelf en anderen en maak daarin bewuste keuzes. Kies voor je waarden en principes, voor oprechtheid en authenticiteit, voor werkelijke verbinding. Want vriendelijkheid is niet een of ander trucje uit het etiquetteboek; het is iets aangaan met de ander, hoe groot of klein je het ook maakt. Sta daar eerlijk en bewust in, durf imperfect te zijn en weet dat onvriendelijkheid in sommige situaties geen taboe hoeft te zijn. 

Dat is hoe ik erin sta. Ik hoop dat je je door deze uitgangspunten aangesproken voelt, maar meer nog hoop ik dat je zelf een vorm vindt die bij jou past. Want juist dat maakt het zo echt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.