Mind

Dag van de Stilte 2020

Foto door Skitterphoto op Pexels.com

Vandaag is het Dag van de Stilte, een mooi moment om stil te staan bij de waarde van stilte. Want zoals je kunt lezen in de uitleg van de organisatie zelf, kan stilte veel betekenen voor het menselijk welzijn. Voor mij zijn alle punten van belang. Nou ja, luisteren naar anderen doe ik eerder te veel dan te weinig, maar bewust daarmee omgaan, filteren wat van die ander is en wat van mij, is wel degelijk iets wat ik beter wil leren.

Ik ben erg aan stilte gehecht. Ja, ik kan genieten van muziek, films en series en goede gesprekken en natuurlijk van natuurgeluiden, en zeker dat laatste is voor mij met stilte verbonden. Mijn behoefte aan stilte komt vooral voort uit een behoefte niet geheel opgeslokt te worden door alles wat wij beschaving noemen, maar wat maar al te vaak een overdosis is aan indrukken, prikkels, meningen, verplichtingen en verwachtingen. Het zijn allemaal geluiden en verhalen van anderen, gedeeld door anderen, soms zelfs opgedrongen door anderen, en hoe voedend en inspirerend andere mensen voor mij kunnen zijn: vaak zijn ze ook gewoon teveel.

Daarom trek ik mij zo graag terug met een boek en een kop kruidenthee.

Daarom wandel ik zo graag in de natuur.

Daarom schrijf ik zo graag.

Daarom reageer ik op berichten wanneer ik dat wil.

In stilte leer ik mezelf kennen, leer ik mezelf te zien zoals ik ben en niet zoals mij verteld wordt te zijn. In stilte leer ik naar mezelf te luisteren en te ontdekken wat ik waardevol vind, in plaats van wat mij verteld wordt te willen, denken en voelen. In stilte leer ik mijn leven vorm te geven en afstand te nemen van het leven dat anderen voor mij hebben bedacht. In stilte kom ik tot leven als mezelf.

Die stilte betekent zo veel voor mij en voor vele anderen dat ik er niet over wil zwijgen. Op mijn blog en social media zal ik mij uitspreken voor stilte en tegen ruis. Voor de ruimte om ons terug te trekken, in onszelf te keren, de rust op te zoeken, te peinzen en te bezinnen en te ontdekken. Juist voor onze stilte wil ik graag lawaai maken.

Een gedachte over “Dag van de Stilte 2020”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.